Best Practice transforms storage shed into backyard studio in Seattle


US firm Best Practice Architecture has converted a simple outbuilding on a Seattle property into an office and workout space for use during the coronavirus pandemic.


The project, called Shed-O-Vation, was designed for a home on a leafy property in Seattle’s Madrona neighbourhood. It was Best Practice Architecture‘s second commission for the owner.

A black wooden shed in a garden in Seattle
Best Practice converted a garden shed into an office space and gym

In 2018, the local firm oversaw the interior renovation and expansion of the property’s main house. When the coronavirus pandemic struck in 2020, the clients re-hired the architects to convert a basic storage shed into an office and small gym.

“When COVID forced these homeowners to confront the need to accommodate working and exercising from home, they reconsidered how to integrate these essential functions into a new home-life reality,” the team said.

A boy stands in the doorway of a black shed
The architects based the design on the main house, which they completed two years prior

The original shed was a simple, utilitarian box totalling 125 square feet (11.6 square metres).

The architects devised a scheme that expanded the building by 92 square feet (8.5 square metres) and mimicked the design vocabulary of the main house. The shed’s wooden siding and sloped roof were left intact.

“The contemporary aesthetic recalls the design elements from the primary house renovation, with each design decision carefully considered for function, multi-use and comfort,” the team said.

An open window at Shed-O-Vation provides a view into the gym
A tall, sliding window lets in natural light and connects the shed to the garden

To provide natural light and a connection with the landscape, the architects installed a tall, accordion window on one side of the building. Inside, a concrete bench sits just under the glazed opening.

Within the structure, the team used a simple palette of materials and colours.

Black synthetic rubber covers the floor and a portion of the walls. Suspended overhead are LED Stix fixtures from Sonneman, while hooks were used to hang several bikes from the wall.

One side of the room is lined with birch plywood closet doors that conceal shelving and a built-in desk painted seafoam green. Plywood was also used to fabricate cubbies for stashing exercise gear.

“Wood-paneled cabinets expertly organise and conceal equipment while also creating a pleasant and clutter-free environment for both work and respite,” the team said.

A sea-green coloured built in desk and bikes hanging on the wall
A simple colour palette of black, green and beige was used inside

Started in 2011, Best Practice is led by partners Ian Butcher and Kailin Gregga.

Other projects by the firm include a men’s footwear shop that features hexagonal lamps, an optometry store with mirrored surfaces, and the conversion of a garage into living quarters for a grandmother.

Photography is by Rafael Soldi.



Source link

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Advertismentspot_img

Latest posts

Have your preferences changed for what you like in a blush? (If so, how?)

Comments that do not adhere to our comment policy may be removed. Discussion and debate are highly encouraged but we expect community members to participate respectfully. Please...

Metroid Dread Update Now Live, Fixes Progression Bug And Various Other Issues

Update, 10/21/21: Nintendo has released a software update for Metroid Dread that fixes the progression bug it tweeted about last week. It fixes "several other...

Las Vegas can be next new F1 race in America

Oct.21 - Las Vegas, the fabled casino capital of the US, could be the next host to be added to the Formula 1...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!