tengbom architects design sustainable triangular-shaped bicycle garage in sweden


situated next to the central station in uppsala, sweden, tengbom architects designed a bicycle garage that has room for 1200 vehicles inside its unique triangular shape, with mirroring glass façades clad over an exposed wooden frame. this garage promotes both environmental and social sustainability and has become a beacon of the city’s sustainability ambitions.

quality parking for cyclists in uppsala sweden 1
all images by felix gerlach
a sustainable bicycle garage with a bold and solid design

 

 

tengbom architects combined practical functionality with a strong design concept, by trying to make the area safer while reinforcing uppsala’s identity as a bicycle community. situated in a rather dark and unsafe area by the central station, the transparent façades allow programmed lighting to spread, making the commuters´ path more appealing and safer at night and during wintertime. created in collaboration with a lighting consultant, tengbom architects strived to make the area safer while at the same time emphasizing the building’s wood structure. inside the building, lighting effects have been added to the soles of the wooden beams. programmed to change colors, they give the illusion of northern lights.

quality parking for cyclists in uppsala sweden 2
an illusion of the northern lights emerges on the bottom side of the wooden beams through the lighting design, which is programmed to change colors

 

 

the two floors are connected by a wooden ramp, making it possible to ride the bike between floors. the bicycle garage has an exposed wood structure, clad in glass façades with black steel molding. along with its triangular shape, the simplicity in structure and use of materials provide the building with a strong sense of identity. at the same time, its glass façades mirror their surroundings, causing the large volume to seemingly disappear from view at certain angles.

quality parking for cyclists in uppsala sweden 3
the center of attention is the distinct geometrical design

 

 

the garage also relates to the station building next door through the mirroring of its lantern roof and geometric expression with an inverted use of steel and glass. the building faces contrasting spaces on all three sides: the platform, a viaduct, and a bus station. restrained materials – concrete, black steel, and wood – have been carefully selected to provide a sense of lightness and simplicity, giving the building a distinct but uncomplicated expression that works within each context.

quality parking for cyclists in uppsala sweden 4
the bicycle garage is situated in quite a dark location, which is why we collaborated with bjerking to create a lighting design that illuminates and highlights the warm wood

 

 

moreover, tengbom architects placed solar cells on the sedum-covered roof. while absorbing excess water from the heavy downpours, the roof also functions as a fourth façade toward the many tall buildings that surround the bicycle garage. both environmental and social sustainability have been cornerstones throughout the project.

quality parking for cyclists in uppsala sweden 5
the transparent façade provides weather protection as well as a feeling of security

quality parking for cyclists in uppsala sweden 6

quality parking for cyclists in uppsala sweden 7
as few materials and colors as possible brings out the beautiful wood construction

tengbom architects design sustainable triangular-shaped bicycle garage in sweden
a bicycle garage that focuses on design, a sense of security, and eco-friendly materials

tengbom architects design sustainable triangular-shaped bicycle garage in sweden

tengbom architects design sustainable triangular-shaped bicycle garage in sweden
a wooden ramp makes it possible to ride your bike between the floors and binds the two decks together

tengbom architects design sustainable triangular-shaped bicycle garage in sweden
the building is environmentally certified and holds 1200 bicycles

tengbom architects design sustainable triangular-shaped bicycle garage in sweden
the building has an unusual form, constructed as an isosceles triangle

 

 

 

project info:

 

name: the bicycle garage

designers: tengbom

team: cecilia öberg (commissioned architect), eva mikkelsen (design manager), vahid sabouri (architect), fredrik gärdhammar (architect), claudio mihel (architect), åsa hellström (architect)

location: uppsala, sweden

photography: felix gerlach

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: yasmina karam | designboom

 



Source link

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Advertismentspot_img

Latest posts

Have your preferences changed for what you like in a blush? (If so, how?)

Comments that do not adhere to our comment policy may be removed. Discussion and debate are highly encouraged but we expect community members to participate respectfully. Please...

Metroid Dread Update Now Live, Fixes Progression Bug And Various Other Issues

Update, 10/21/21: Nintendo has released a software update for Metroid Dread that fixes the progression bug it tweeted about last week. It fixes "several other...

Las Vegas can be next new F1 race in America

Oct.21 - Las Vegas, the fabled casino capital of the US, could be the next host to be added to the Formula 1...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!