Sergelhuset building complex // Marge Arkitekter


Text description provided by the architects.

Masterplan: Marge Arkitekter Buidling phase: Marge Arkitekter, Equator and Sweco ArchitectsMarge Team: Pye Aurell Ehrström, Katarina Grundsell, Erik Hökby, Cecilia Nilsson, Matilda Crisp, Selma Udriot Johansson, Havar Cemal, Ida Tinning, Käbi Noodapera RamelCollaborating Companies: Equator Architects, Architect, building phase, Karavan Landskap, Landscape Architects, Gunilla Klingberg, Artist, Tyréns, ConstructionExengo and Black Design, Lighting, Frijjo, On site concrete, RK Natursten, Stone, recycled and new, Skandinaviska glassystem, H-huset, Tiles and aluminium fascades, Vasakronan, Client, Zengun, Builder, Veidekke, Builder, Sweco Architects, Architect, buidling phase, NCC, Builder, Kanozi Arkitekter, Interior designSergelhuset is a large collaboration project where Marge Arkitekter have been responsible for the masterplan and the overall design concept, design and developing of the facades for the Pavilion, the S-Building and the H-Building.

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

Sergelhuset building complex is located next to Sergels Torg in the heart of Stockholm. The property is intersected by Malmskillnadsgatan, a street challenged by spatial isolation despite its central location. In our winning proposal to redesign the complex, we emphasize visual connectivity and a differentiated program – a mix of housing, retail, restaurants and offices – in an effort to turn today’s anonymous Malmskillnadsgatan into an inviting street for the city’s residents and visitors.

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

A generous staircase is added, connecting the street with the bustling Sergels Torg. The PavilionOf central concern was the matter of how to address the site’s multiple levels and make the urban space easier to navigate both for visitors and residents. The smaller scale of the pavilion, in conjunction with the visible edges of the joists and its placement next to the new staircase, contributes to clarify and elucidate the connection between the lowered Sergels Torg, the Hamngatan street and the higher situated Malmskillnadsgatan street.

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

The red colour scheme creates a clear contrast to the adjacent brown and grey tones and transforms the building, seen from a distance, to an orienting landmark.S-BuildingThe S Building is designed with a distinct façade application that produces a uniform backdrop for Sergels Torg. By keeping the structural framework of the building intact and re-using the bricks of the original facade, the environmental impact is minimized.

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

The building consists of a glazed base crowned by a terrace with a set-back “waist”, a midsection with a simple, unambiguous design and a set-back penthouse. Facing Sergels Torg, the double-height base is characterized by large glass sections framed by wide stone pillars with an extended frieze. The diligent design work includes decorative, visible stone mountings as well as various elaborations and graduations on stone, sheet metal and wood.

© Marge Arkitekter

© Marge Arkitekter

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

The edge of the base is detailed with a vegetation bed, a nod towards the building’s original, and long since covered, terraces. The midsection’s load-bearing lattice structure incorporated into the facade with anodized aluminum, in addition to the horizontal bands of recycled, washed granite, provide the building with its characteristic expression.

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

Towards Malmskillnadsgatan Street the façade is angled to break up the scale of the street space and create a more intimate urban space. H-Building Located at the south-eastern section of the property, the H Building is designed to stand out among the line of imposing edifices along Hamngatan, one of Stockholm’s major shopping streets.

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Marge Arkitekter

© Marge Arkitekter

The new design of the façade relates to the department stores that formerly lined the street. The building is of a classic, palatial style with an elaborate and stable foundation and clear detailing on the upper storeys. Variation is created by a rhythm of window designs and an ornate lining of sheets in green.

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Marge Arkitekter

© Marge Arkitekter

The ceramic sheets are glazed, which creates a natural variation. The window frames are in light, anodised aluminium..

© Johan Fowelin

© Johan Fowelin

© Marge Arkitekter

© Marge Arkitekter

Sergelhuset building complex Gallery



Source link

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Advertismentspot_img

Latest posts

Don’t blame young people for vaccine hesitancy. The vast majority of us want to get jabbed | Lara Spirit

“I was thinking this morning that it is a bit like a race,” Sajid Javid said last Wednesday when commenting on Britain’s vaccine...

Evacuations lifted as progress made against fires in US West

BLY, Ore. (AP) — Firefighters in Oregon reported good progress in the battle against the nation's largest wildfire, while authorities canceled evacuation orders...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!