the sloping roof of TOUCH architect’s ‘villa backyard’ directs rainwater


located in a coastal suburb east of bangkok, thailand-based TOUCH architect‘s latest project ‘villa backyard’ responds to the conditions of its site with its dramatically sloping geometry. the area along the gulf of thailand is marked by an excessive level of soil salinity. meanwhile, a man-made reservoir had been introduced to supply drinking water for the community — it has since become brackish and undrinkable. to help transform the reservoir into freshwater, a large amount of rainwater is introduced for dilution. the team at TOUCH architect considers this site condition in the design of its villa backyard, seeking to use architecture as a positive influence on the natural context.

villa backyard touch architects
images © anan naruphantawat | @anan.narup

 

 

TOUCH architect designs its villa backyard with a dramatically sloping roof. this performative architectural element works to channel fresh rainwater directly into the reservoir to dilute the brackish water. cantilevering over the shoreline, the wedge-like volume originates from a simple cube that had been diagonally slashed in half to generate the monumental roof-wall condition. this element encloses a dwelling which offers all the functions of a compact, affordable, and sustainable single-family residence.

villa backyard touch architects

 

 

inside, TOUCH architect’s villa backyard is organized with an open-plan living space, capable of hosting multipurpose gathering programming. with its waterfront location, a bedroom and an outdoor terrace open out toward views of the water’s edge. to celebrate the sweeping view while maintaining shade, the sloped roof plane is serrated and gradually subtracted to act as a shading element as well as gaining hierarchical openness — the highest level of openness at the entrance terrace takes shape as a full-height wall of glazing, while middle and low levels of openness for the living space and bedroom allows panoramic views while occupants are sitting and reclining, respectively.

villa backyard touch architectsvilla backyard touch architectsvilla backyard touch architectsvilla backyard touch architectsthe sloping roof of TOUCH architect's 'villa backyard' directs rainwater in thailand

 





Source link

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Advertismentspot_img

Latest posts

Suicide Squad: Kill the Justice League Trailer Easter Egg Honors the Characters’ Comic Book Origins – DC FanDome 2021

The brand-new Suicide Squad: Kill the Justice League trailer features an Easter Egg that honors the comic book origins of main characters Captain...

Apple appeals Epic Games suit, Google files a counterclaim and Twitter adds more ads – TechCrunch

Welcome back to This Week in Apps, the weekly TechCrunch series that recaps the latest in mobile OS news, mobile applications and the overall app economy. The...

China tests new space capability with hypersonic missile

China tested a nuclear-capable hypersonic missile in August that circled the globe before speeding towards its target, demonstrating an advanced space capability that caught US intelligence...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!