serpentine pink staircase highlights the inclination of AD+studio’s house in vietnam


AD+studio introduces a residential project for a three-generation family in binh duong, vietnam, which is characterized by its staggered arrangement. its intriguing site — a slanted road branching from a lower junction — and its slightly sloped plot, served as the starting point of the conceptual development. furthermore, a serpentine light-pink staircase provides access to the multiple levels of the dwelling.

serpentine pink staircase highlights the inclination of AD+studio's house in vietnam
‘slope’ is the concept that the studio attempted to develop in this project

all images courtesy of dung huynh

 

 

as the plot itself sloped gently downwards to the back, it caused a level difference of about 1,5 meters. the brief called for a design that places the master bedroom at the center of the dwelling, providing an overall view of the common space and the grandfather’s room on the ground floor. to achieve this, AD+studio vertically divided the structure into two parts reached by two different stairways. the front one serves for social purposes leading from the garage to the living room, while the other addresses family members, directing them to many other spaces crossing grandfather’s area.

serpentine pink staircase highlights the inclination of AD+studio's house in vietnam
the building was designed for a family of four (grandfather, parents and son)

 

the pink stairway becomes a flexible structure highlighting the slope and acts as the main feature connecting the whole building. as to utilize the level difference of the sloped terrain, floor slabs were put in a staggered arrangement, creating a semi-outdoor, high ceiling, and airy courtyard, which takes shape as a playground or gathering space for occasional meetings.

serpentine pink staircase highlights the inclination of AD+studio's house in vietnam
the front staircase leads people from the garage to the living room

 

 

instead of stacking the boxes straight up, the architects shifted back the upper volume and simultaneously topped it with a terracotta roof. this way, they attempted to avoid a heavy appearance, especially when viewing the front elevation. once entering the dwelling, the upper volume gradually disappears, while visitors and inhabitants experience a floor-to-ceiling scale which creates a sense of familiarity.

serpentine pink staircase highlights the inclination of AD+studio's house in vietnam
at the entrace, before accessing the dwelling

 

serpentine pink staircase highlights the inclination of AD+studio's house in vietnam
the pink staircase dominates the interior

serpentine pink staircase highlights the inclination of AD+studio's house in vietnam

looking upwards to the staircase

serpentine pink staircase highlights the inclination of AD+studio's house in vietnam
the main bedroom offers an overall view of the common space

serpentine pink staircase highlights the inclination of AD+studio's house in vietnam
the staircase serves as the main connection across the whole building



Source link

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Advertismentspot_img

Latest posts

30 Random Things to Shop for Fall 2021

There are two types of people in the world: those who don't think about their...

E-motorcycle maker Cake closes $60M round to scale production and retail sales – TechCrunch

Swedish electric motorcycle manufacturer Cake has announced the close of a $60 million Series B that the company will use to help set...

UK could deploy army to deliver fuel as drivers panic buy gasoline

A sign reading "No Fuel Sorry" displayed at an Asda petrol station on September 26, 2021 in Cardiff, United Kingdom.Matthew Horwood | Getty...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!